Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-24-2014, 04:05 PM   #1
mshmodela
Senior Member
 
mshmodela's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 2,751
Default 31' Generator not charging

Well I tried to lower my generator output from 12A to something less but appears I've likely made things worse. Before I yank the generator and have at it figured I'd toss what I'm seeing:

Ammeter: At idle, 0A. At speed no charging.. I do see 1-3A when I step on the breaks (load)....

Wondering if there some way I might the generator output less the cutout...

http://www.modelaford.org/technical/...amcolor2sm.jpg
__________________
-Mike

Late 31' Ford Model A Tudor, Miss Daisy

I don't work on cars --I'm learning about my Model A.

Cleveland, Ohio
mshmodela is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 04:20 PM   #2
Charlie Stephens
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Southern California
Posts: 6,553
Default Re: 31' Generator not charging

Have you adjusted the third brush?

Charlie Stephens
Charlie Stephens is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 07-24-2014, 04:38 PM   #3
Patrick L.
Senior Member
 
Patrick L.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Upstate NY and western Florida
Posts: 5,960
Default Re: 31' Generator not charging

If you moved the third brush, how much did you change it ? Have you tried different settings ?
Patrick L. is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 05:11 PM   #4
mshmodela
Senior Member
 
mshmodela's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 2,751
Default Re: 31' Generator not charging

Yeah I have a 3rd bush but it's very hard to move...
__________________
-Mike

Late 31' Ford Model A Tudor, Miss Daisy

I don't work on cars --I'm learning about my Model A.

Cleveland, Ohio
mshmodela is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 05:49 PM   #5
mshmodela
Senior Member
 
mshmodela's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 2,751
Default Re: 31' Generator not charging

Taken the Generator off... simple enough for that... my 3rd brush ring is frozen so only one what to see that's up.... I'll make some video of this... soon...
__________________
-Mike

Late 31' Ford Model A Tudor, Miss Daisy

I don't work on cars --I'm learning about my Model A.

Cleveland, Ohio
mshmodela is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 06:46 PM   #6
mshmodela
Senior Member
 
mshmodela's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 2,751
Default Re: 31' Generator not charging

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Armature:

https://www.youtube.com/watch?v=IXU9U6cGl68

So as my Generator rebuild from fmr. owner, a likely new armature, but 3rd bush ring, and field windings have been around for a while....
__________________
-Mike

Late 31' Ford Model A Tudor, Miss Daisy

I don't work on cars --I'm learning about my Model A.

Cleveland, Ohio

Last edited by mshmodela; 07-24-2014 at 07:00 PM.
mshmodela is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 06:48 PM   #7
mshmodela
Senior Member
 
mshmodela's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 2,751
Default Re: 31' Generator not charging

So got the end cap off and 3rd brush ring just stuck due to old oil,dirt, etc.. I've got it off so it needs a cleaning...

End cap and 3rd ring:

https://www.youtube.com/watch?v=94j8doUPgGY

I took very fine file and removed to two spurs on the ring... now I have full range of motion on my 3rd bush ring...

https://www.youtube.com/watch?v=yYlpy75GdA4
__________________
-Mike

Late 31' Ford Model A Tudor, Miss Daisy

I don't work on cars --I'm learning about my Model A.

Cleveland, Ohio

Last edited by mshmodela; 07-24-2014 at 09:05 PM.
mshmodela is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 12:51 AM.